Index
Pääsivu
Katte
Mikko

 Lahtistanian diktaattorin automaton-kokoelma
Tällä sivulla esittelen lyhyesti vanhoja automaton-esineitämme, lähinnä leikkikaluja. Nämä esineet eivät ole paristokäyttöisiä: kaikki toimivat vedettävällä kelloratas-koneistolla tai käsikäyttöisellä kammella. Kokoelmamme ei ole kovin aktiivinen verrattuna muihin kokoelmiimme, mutta olemme aikojen kuluessa keräilleet miellyttäviä esineitä omaksi iloksemme.

Kuvat "vesileimattu", koska jotkin netissä pyörivät imbesillit debiilit eivät ymmärrä sellaista asiaa kuin "kuvien käyttäminen luvatta on kielletty". Joten nyt on sitten iso harmaa vesileima päällä joka kuvassa ja kaikilla taas niin hemmetin kivaa.

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin (FAQ) löydät sivun lopusta.


Soittorasia-nukke, mekaaninen automaton. Toinen kuva lähempää. Video toiminnassa.


Laulava lintuhäkki-pöytäkello-kombinaatti käkikellosoinnilla. E. Scheckenbecher. Toinen kuva lähempää. Video kellosta "kukkumassa".


Ballerina-herätyskello soittorasiakoneistolla.


Kalkkuna, valmistaja ilmeisesti Alps. Kalkkuna kävelee, kurluttaa ja heiluttaa päätään.


Antiikkilintuhäkki-automaton. Täytetyt linnut, joista toinen on menettänyt päänahkansa ja nokan yläpuoliskon ajankuluessa. Koneisto vielä toistaiseksi huoltamatta ja vetokampi puuttuu, koska näille on vaikeaa löytää korjausta ja huoltoa. Näillä linnuilla pyrstö keikkuu ja pää kääntyy sekä nokat avautuvat ja sulkeutuvat äänten tahdissa.


Automaton-lattiakello keinuvalla laivalla vuodelta 1850, vuosiluku löytyy koneistosta. Video kellosta toiminnassa. Toinen kuva lähempää.


Kampimekanismilla toimiva soittorasia. Pianoa soittava aikuinen nukke kääntää päätään ja kädet hakkaavat näppäimistöä, tanssia opettelevat lapset pyörähtelevät ympäriinsä. Video lelusta toiminnassa.


1900-luvun alkupuolen lintuhäkki, jonka linnun höyhenpeite on uusittu melko hiljattain, ja samalla mekanismikin huollettiin. Todella kaunis laulu, koordinoidut nokan liikkeet, pyrstö vispaa ja pää kääntyilee linnun laulaessa. Video lelusta toiminnassa.


70-luvun mekaaninen soittorasia-lintuhäkki, jossa lintu availee ja sulkee nokkaansa ja vispaa pyrstöään mekanismin käydessä. Kiinalaista tuotantoa, Kummisetä-elokuvan teemalla. Video lelusta toiminnassa.


Mekaaninen soittorasia-lintuhäkki, jossa lintu pyörii sekä nousee ja laskee mekanismin käydessä. Valmistaja Sankyo. Video lelusta toiminnassa.


Kolmen linnun vanhempi automaton. Lintujen laulu palkeista, lintujen nokanliikkeet koordinoivat hyvin laulun kanssa, pyrstöt vispaavat samaan tahtiin, ja sininen lintu myös pyörähtelee. Ikävä kyllä tämä on erittäin vanha ja huonokuntoinen sekä huollattamaton. Sain tämän häkin aviomieheltäni syntymäpäivälahjaksi vuonna 2016.


Vanhempi mekaaninen linturasia, josta nousee kannen alta pikkuruinen lintu (ks. lisäkuva) Linnun pyrstö ja siivet vispaavat, nokka avautuu ja sulkeutuu laulun tahtiin ja lintu pyörähtelee nopeasti edestakaisin. Video lelusta toiminnassa.


Moderni vedettävä kiinalainen lintuhäkki. Tässä lintu tekee edestakaisin nytkivää liikettä ja palkeet piipitystä.


Vanhempi peltilelu-lintuhäkki jostain 1900-luvun keskivälin tienoilta. Yhdistelmä muovia ja peltiä. Lintu ja orsi heiluvat ja koneisto pyrkii jäljittelemään linnun siritystä. Huonosti.


Moderni kello kiinasta. Nämä eivät ole kovin kalliita, lisäksi niiden työjälki on melko heikkoa ja ne hajoavat herkästi. Lintu heiluu puolelta toiselle sekuntien tahtiin.


Valikoima nokkivia lintuja.


Kakadu, iän myötä kellastunut ja menettänyt varpaan, mutta pään keikutusmekanismi toimii edelleen.

Usein kysyttyjä kysymyksiä eli "FAQ":

K: "Ovatko nämä lintulelut myynnissä?"
Eivät ole.

K: "Ostatko minulta tällaisen lelun?"
V: Mahdollisesti, riippuen hinnasta ja yksilöstä. Voit tarjota sitä sähköpostitse.

K: "Saako kokoelmaasi tulla katsomaan?"
V: Ei.

K: "Voisitko lähettää minulle kuvan ilman vesileimaa, tai laittaa sivuille sellaiset joissa ei ole leimaa?"
V: En.

K: "Saanko käyttää kuviasi projektissani X/ tarkoitukseen X?"
V: Et.

K: "Voisitko auttaa ja neuvoa asiassa X?"
V: Vain jos maksat konsultointipalkkion etukäteen.